Оксана ВОВК зі Сновська випікає квіти з імбирного тіста. Складає в букети. Форми, каже, не купує. Кожну пелюстку вирізає з картону. А ще робить букети із зефіру і 3D желе.
— Це моє маленьке хобі, — каже Оксана Вовк. — Сама придумую, сама роблю. На кондитерку не вчилася. 16 років виховували з чоловіком дітей-сиріт. Було п’ятеро, зараз один. Усі інші вже повнолітні. Три роки печу імбирні квіти. Попервах, звісно, не виходило. Закидала. А тоді знову починала.
Орхідея висотою 60 сантиметрів, на ній сім розкритих квіток і чотири бутони, п’ять листочків. За 380 гривень. Мініваріант — чотири квіточки, три бутончики і чотири листочки — 280 гривень. Замовляють українські букети. 45 квітів: соняхи, ромашки, волошки, чорнобривці. За 700 гривень. Менші — за 500. Букети з тюльпанів — 250 гривень. Замовлень однакових не буває.
Зберігати ці букети можна пів року.
Торт на замовлення дорого, 600 гривень за кілограм. Багато хто випікає вдома, а прикраси замовляє. Кульки з шоколаду, кульки із желе, фігурки з мультфільмів. Надсилають фото, по ньому випікаю. Ціна залежить від складності.
— Желейна кулька — це як?
— Надуваю повітряну кульку. Дезінфікую. Розтоплюю желатин. А ще можу 3-Д желе зробити. З малюнком. Узимку просять ялинки, олені, улітку — різнокольорові квіти. 100 грамів коштують 30 гривень. Учора загорілася, захотіла зробити троянди. Сім штук — 500 гривень. Дев’ять піоновидних — 650 гривень. Усе запаковане, пилом не припадає.
— На носі День вихователя, День вчителя.
— З вами розмовляю, уже повідомлення прийшло. Термінове замовлення роблю за дві доби. Бо треба ж купити продукти, вирізати форми.
— Що креативне замовляли?
— 31 пряник замовляла адміністрація. На ньому малювала польові квіти і напис: «Привіт зі Сновщини». Дарували міжнародним журналістам, які до нас приїздили.
— Найважче замовлення пам’ятаєте?
— Для себе випікала бісквітну скелю, а поряд океан з желе, в якому плавали риби. Розміром 40 на 30 сантиметрів. Затягнув на сім кілограмів.
— Від солодкого чоловік не погладшав?
— Олег зараз військовий. Випічки не любить. Я мотаюся, як білка в колесі. Що б не їла, не гладшаю, — сміється.
Джерело: “Вісник Ч”, авторка Юлія СЕМЕНЕЦЬ
Джерело: “Вісник Ч”, авторка Валентина ОСТЕРСЬКА
“Час Чернігівський” писав про таке:
* * *
Ще більше цікавої інформації читайте та дивіться на цифрових майданчиках “Вісника Ч”: